Bu yazımızda boşanma avukatlarımızdan Saim İncekaş “boşanma davası ne kadar sürer” sorusunu samimi ve ayrıntılı bir şekilde cevaplıyor:
Son zamanlarda bu soru tarafıma sıkça soruluyor. Boşanmanın çiftler üzerinde psikolojik etkileri olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla boşanma davasının ne kadar sürdüğü eşler için önemli bir husustur. Eşler boşanma davasının ne kadar sürdüğünü öğrenmek ve geleceklerini planlamak isterler.
İlk olarak boşanma davasının ne kadar süreceği, boşanmanın türüne göre değişir. Yani boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağı boşanma davasının süresini etkileyen temel unsurdur. Eşlerin 18 yaşından küçük müşterek çocuğunun olup olmadığı, mal varlığının fazla olup olmadığı boşanma davasının süresini etkiler.
Eşlerin boşanmayı sonuçlandırmak için ne derecede istekli oldukları da önemlidir. Eşlerden birisi çok kızgın olabilir ve en küçük detayı dahi mahkemenin önüne taşıyarak davanın uzamasına yol açabilir. Örneğin bir davamda mutfak çatal bıçak seti dahi çekişme konusu olmuştu.
İlk olarak anlaşmalı boşanma davasının ne kadar sürdüğünü açıklayarak başlayalım.
Anlaşmalı boşanma her iki tarafın da boşanmayla ilgili tüm konularda ortak bir karar aldığı boşanma türüdür. Bu süreç çekişmeli boşanmaya göre çok daha hızlı ve kolaydır. En fazla 2 ila 3 hafta içerisinde boşanma sonuçlanır.
Anlaşmalı boşanma için taraflar bir dava dilekçesi ve protokol hazırlar, evrakları adliyede bulunan aile mahkemesine sunar ve dava açılış işlemleri yapılır. Mahkeme personeliyle görüşülerek uygun bir duruşma tarihi alınır. Duruşma tarihinde ise hakim eşlerin hazırladığı protokole bağlı kalarak eşlerin boşanmasına karar verir.
Çekişmeli boşanma davasına gelecek olursak. Davanın uzunluğu davanın ne kadar karmaşık olduğuna bağlıdır. Ortalama bir çekişmeli boşanma davası 1 yıl sürmektedir.
Adı üstüne ortada boşanmayla ilgili konular hakkında bir çekişme vardır. Örneğin eşlerden birisi boşanmak istemiyor olabilir, tazminat veya nafaka miktarına itiraz ediyor olabilir, malların paylaşımının yapılmasında anlaşmazlık çıkabilir. Eşlerden biri işbirliği yapmıyorsa, boşanma davası daha uzun sürer.
Bu gibi durumlarda mahkeme eşlerin iddia, savunma ve delillerine inceleyerek bir karar verir. Süreç kulağa kolay gelse de evlilik içerisinde yaşanan olayların yazılı ve sözlü olarak tartışılması ve kimin daha ağır kusurlu kimin daha az kusurlu olduğunun bir karar bağlanması pek de kolay değildir. Ön inceleme duruşması, tanıkların dinlendiği birden çok duruşma ve karar duruşması gibi süreçler vardır. Tanık sayısı fazla ise duruşması sayısı da artmaktadır. Çünkü hakim dosya yoğunluğu nedeniyle tanıkların hepsini tek bir duruşmada dinleme fırsatını çoğu zaman bulamaz.
Her duruşma arasında 2023 yılı itibariyle 2-3 ay bulunmaktadır. Bunun sebebi de mahkemelerin dosya yoğunluğudur. Yine sürecin uzamasına neden olan adli tatil adı altında duruşmaların görülmesine ara verilen bir dönem vardır. 20 Temmuz ile 1 Eylül arası adli tatildir ve bu tarihler arasında boşanma duruşmaları görülmez. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası toplamda ortalama olarak 12 ila 18 ay arasında sürer. Hakimlerimiz üstün bir efor ile dosyaları en hızlı şekilde sonuçlandırmaya çalışmaktadırlar, ancak ne yazık ki çekişmeli boşanma davaları gün geçtikte artış göstermektedir.
Bu süreç sonunda yerel mahkeme yani örneğin Adana Aile Mahkemesi kararını açıklar. Ancak tarafların bu karara itiraz etme hakları vardır. Tarafların karara itiraz etmesi durumunda dosya yüksek mahkemeye incelenmek üzere gönderilir.
Tabii olağanüstü durumlar bu süreyi daha da uzatabilmektedir. Örneğin deprem nedeniyle duruşmalar ertelenebilir, yine hakim sağlık sorunları nedeniyle sizin duruşmanız olduğu gün izinli olabilir ve duruşmanız ertelenebilir. Şehirden şehire de adliyenin yoğunluğu değişmektedir. Örneğin İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde dosyası sayısı daha fazladır ve bu nedenle süreç daha uzun sürebilmektedir.
Hızlı bir şekilde boşanmak istiyorsanız, bunu halletmenin en iyi yolu eşinizle oturup iletişim kurmaya ve tüm konularda bir anlaşmaya varmaya çalışmanızdır. Bu sayede hakim size neyi yapıp neyi yapamayacağınızı söylemeden, boşanma süreciniz ve geleceğiniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz. Anlaşmalı boşanma davaları birkaç hafta sürerken, çekişmeli boşanma davası yıllarca sürebilir.
Sonuç olarak anlaşmalı boşanma davası 2-3 hafta sürerken, çekişmeli boşanma davası en az 1 yıl en fazla ise 2-3 yıl sürebilmektedir. Burada dosyanın yakından takip edilmesi, delillerin hızlıca toplanması önemlidir. Süreci avukat ile ilerletmenizin hız açısından da olumlu bir etkisi olur.